REIL-VIOLIN – Zeneművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Pedagógus és nővérszálló környezetének bemutatása

Fenntartó: REIL-VIOLI Nonprofit Kft.
Cím: 1213.Budapest, Hollandi út 1
Telefon: 0670 9 432 116
www.reilviolin.hu
info@reilviolin.hu

Budapest egyik legszebb Duna-parti sétánya

Egy hely a városban, ahol azonnal körülvesz a természet, méghozzá ott, ahol a legkevésbé számítanál rá. Ártéri fák árnyas lombsátra kilométereken keresztül, hihetetlen folyóparti kilátásokkal. Ligetek, parkok, nádasok, hattyúk, vadkacsák, csend és lustán hömpölygő Duna.

Hol lehet Budapesten közvetlen a Duna mellett, hosszan elnyúló partszakaszon sétálni, sőt kerékpározni is? Ahol gyönyörű ártéri fák, öblök, nádasok szegélyezik a sétányt, nincsenek part menti kocsmák, bisztrók, nyugalom és béke van, a tömegtől távol.

Hol lehet Budapesten közvetlen a Duna mellett, hosszan elnyúló partszakaszon sétálni, sőt kerékpározni is? Ahol gyönyörű ártéri fák, öblök, nádasok szegélyezik a sétányt, nincsenek part menti kocsmák, bisztrók, nyugalom és béke van, a tömegtől távol.

A Kis-Duna partján, a Gubacsi hídtól a Nádfedeles csárdáig, közel 5 kilométer hosszan elterülő hangulatos szakaszt 2017-ben nevezték át Kolonics György sétányra, a 2008-ban elhunyt olimpiai és világbajnok kenusról. Nemcsak átnevezték, hanem meg is újították, gondozott parkok, ligetes részek, padok, stégek, sportpályák, izgi kalózos játszótér, tanösvény, romantikus kis híd, szabadtéri kondipark követik egymást a sétány mellett, miközben végig, szinte karnyújtásnyira haladunk a folyó partján.

Gyalogosan oda-vissza 10 kilométeres parti séta, ami, ha gyerekkel vagyunk, a nézelődéssel, a kacsák, hattyúk keresésével, tanösvényezéssel, és egy kiadós játszóterezéssel, akár egy fél napos minikirándulássá is alakítható.

Buja, zöld növényzet – ezen a partszakaszon néhol talán még bujább is a kelleténél, előfordul, hogy a fű combközépig ér, de ennyi szerencsére még pont belefér a „vadregénybe” –, nádasok, horgászhelyek, stégek, pihenőpadok, pompás dunai kilátások váltogatják egymást a part mentén.

Hihetetlen hangulatos ártéri fák árnyas lombalagútja alatt ennyire közel andalogni a vízparthoz, nézni a lassan hömpölygő folyót, ahogy a hattyúk és vadkacsák vezetgetik pelyhes fiókáikat, figyelni a ritmusosan elhúzó evezősöket, kajakosokat, kenusokat a vízen. A Duna-parti sétány zöldje itt harsogó és gyapjas. A fűzfák ágai úgy csüngnek, mintha muszáj lenne nekik csiklandozni a vizet.

Közel másfél kilométer múlva kicsit megszakad a sétány, az út kivisz a Hollandi téri buszfordulóhoz, ahonnan alig 100 méter aszfaltos szakasz után, ismét visszaérünk a fák közé. Nem messze innen találjuk a D-14-es számú révállomást, ahonnan a Molnár-szigetre lehet átkompolni.

A következő látványosság, amely biztosan felfüggeszti a kirándulásunkat pár órára, ha gyerekkel érkezünk, az a sétány mögött elterülő kalózos játszótér, ahol a menő váras-csúszda és óriás polip mellett az egyik hajó orránál, maga Jack Sparrow üdvözöli a kölyköket

Innen alig pár száz méterre találjuk a sétány névadójának, Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenusnak az egész alakos bronzszobrát, illetve ugyanezen a téren egy érdekes (hajó)orr alakú „térformát” is felfedezhetünk, amely a felirat szerint Rijeka (Fiume) ajándéka Budapestnek, és a mozgást, az utazást, az új megismerését jelképezi.

Ahogy elhagyjuk a teret, alig 400 méter után a Kajak-Kenu Egyesület bázisán találjuk magunkat, ahol egy másik emlékhely is őrzi Kolonics György emlékét.

Ha tovább sétálunk, máris a Strandfürdő mögötti hangulatos részen nézelődhetünk, ahol a part közelében madarak úszkálnak, békák koncerteznek, evezősök, kajakosok, kenusok, kis hajók húznak el a vízen, az ártéri fák pedig szorgosan tornáznak az esti szélben.

A Kis-Duna ligetnél ismét jön egy olyan látványosság, amiért megéri kicsit letérni a part menti ösvényről. Itt található ugyanis az 5 állomásból álló Kis-Duna-öböl tanösvény, amelyet körbejárva az ismertető táblákról képbe kerülhetünk a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág természeti értékeivel, gazdag növény- és állatvilágával. Az öblön egy ívesen kialakított fahíd vezet át.

De ezzel még nincs vége a sétány látványosságainak. A Daru-domb tulajdonképpen egy tágas park, vagy inkább közösségi tér, hatalmas gondozott, füves területtel, skate-parkkal, szabadtéri fitneszsarokkal, rendben tartott vízparti sétánnyal, pihenőpadokkal, és még egy csúszda is kígyózik a domboldalon. A tetején „Ősi elődeink-szoborcsoport” néven, három teljes alakos szoborkompozíciót láthatunk. Középen, a nyilat formázó oszlop előtt Szent István, a lépcső mellett Árpád és Álmos alakja kapott helyet. A Daru-dombi parknak érdekes kontrasztot ad a mögötte magasodó panelházak „kockológiája”.

A szoborkompozíciótól néhány tíz méterre egy hatalmas Országzászló is található.

A Daru-dombtól a Kolonics György sétány északi vége közel 900 méter, a Gubacsi híd pedig kb. másfél kilométer. A kiépített sétány ugyan nem vezet el közvetlenül a hídig, de alternatív bringaúton könnyen megközelíthető. A nagyrészt fehér murvával, néhol térkővel borított út azonban országúti kerékpárral kevésbé komfortos, inkább trekking kerékpárral ajánlott. Az 5 kilométer hosszú, árnyas vízparti sétányt a gyerekek is imádni fogják, mivel síkban vezet, minimális, rövid emelkedőkkel, lejtőkkel. Bár nem olyan népszerű, mint a Római-part és a Margit-sziget, viszont pont ez az előnye, így legalább nagyobb esélyünk van elkerülni a tömeget, és zavartalanabbul átadhatjuk magunkat a természetnek.

Strandfürdő

A strandfürdő, a Soroksári Duna-ág partján, mintegy héthektárnyi zöldterületen helyezkedik el. Befogadóképessége a vízfelület alapján mintegy 4000 fő, de a parkosított terület jóval több vendég kényelmes pihenését is lehetővé teszi.

Az 1930-as években már működött a Duna-parton a dunai strand. Később a Duna vízminőségének romlásával párhuzamosan mélyfúrásokat végeztek, ennek nyomán értékes összetételű ásványvíz tört fel. Erre alapozva 1961-re felépült a strandfürdő, amely a strand-, gyerek, és úszómedencék mellett termálmedencével és szaunával is rendelkezik, így a festői környezetben lévő strand számos vendéget, köztük az idősebb korosztályt, azóta is vonzza.

Hangulatos, parkosított környezetben egész nyáron élvezhető a 36-38 ˚C vízhőmérsékletű termálmedence, a 30-32 ˚C gyermekmedence, az ötven méteres 27 ˚C vízhőmérsékletű úszómedence vagy az élménymedence gyógyító és pihentető vagy éppen felfrissítő vize.

A strand egész évben nyitva tart. A strandfürdőben 2013 novembere óta télen is lehet fürdőzni. Az 50 méteres úszómedencét lefedik, de a melegedni vágyók a külső termálvizes medencét is használhatják. A szaunázás szerelmeseinek sem kell lemondaniuk az egészséges életmód gyakorlásáról, a télen-nyáron üzemelő, külön álló szauna-faházban különböző illataromákkal pihenhetnek és relaxálhatnak minden nap. Saját hideg vizes merülő medence teszi még élvezhetőbbé a szaunázás amúgy is felemelő érzését. A téli üzem alatt a medence mellé telepített, fűtött öltöző-konténerekben lehet átöltözni.

A fedett úszómedence délutánonként vízilabda edzések helyszíne

Megközelíthetőség:

HÉV-vel, vagy a 179-es, 148-as, 138-as autóbusszal is elérhető, illetve a 151-es és 71-es busszal a Határ utcai megállóig kell utazni, ahonnan például pár perc a Kis-Duna-öböl tanösvény bejárata. De ha a csepeli Szent Imre térig megyünk, illetve a D14-es soroksári révhez érkezünk, onnan is könnyen rácsatlakozhatunk a sétányra.

Forrás: Joó Annamária

Pedagógus és nővérszálló ingatlan bemutatása

 

Fenntartó: REIL-VIOLI Nonprofit Kft.
Cím: 1213.Budapest, Hollandi út 1
Telefon: 0670 9 432 116
www.reilviolin.hu
info@reilviolin.hu

Külön bejáratú kertkapcsolatos ingatlan, amely 2021.-ben teljes külső belső   felújításon ment keresztül. Minden ingatlan magas komfortfokozattal rendelkezik önálló konyha, fürdőszoba, kábel Tv, Internet és légkondicionálóval van felszerelt. Mindegyik lakrész egy, illetve két fő részére igényelhető.